Passend onderwijs
Alle kinderen moeten de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. Passend onderwijs betekent dat alle kinderen die een ondersteuningsbehoefte hebben, een passend aanbod (voorschool, primair- en voortgezet onderwijs) krijgen in hun regio. In veel regio’s is dit stap voor stap inclusiever. Succesvol passend onderwijs (en passende peuteropvang) begint bij goed onderwijs voor álle kinderen in de groep). We zien goed onderwijs als de beste zorg voor kinderen. de (voor)school.
Peuteropvang en de ondersteuning aan kinderen, ouders en (voor)school
We zien goed onderwijs als de beste zorg voor kinderen. Onze gedragswetenschappers (GWS’ers)werken vanuit een brede onderwijscontext, op het snijvlak van onderwijs en zorg. Zo zorgen we ervoor dat het onderwijs zich zo ontwikkelt dat alle kinderen profiteren. We doen dit samen met intern begeleiders, leraren, pedagogisch medewerkers, besturen, samenwerkingsverbanden, gemeenten én ouders. De aanpak is contextgericht en de focus ligt op het handelen en de handelingsruimte van de leraar of pedagogisch medewerker als professional en deskundige. Zo geven we handelingsadviezen praktisch vorm. Handelingsgericht werken en handelingsgerichte diagnostiek met een dosis pedagogisch optimisme zijn daarbij het uitgangspunt. Uiteraard afgestemd op de ondersteuningsroute en de visie en werkwijze van de (voor)school.
Gedragswetenschappers met een +
GWS-ers van IJsselgroep hebben een +
1. Een brede blik: leren en gedrag (onderwijs & zorg) verstand van de onderwijspraktijk en van kinderen die op gebied van leren en/of gedrag extra ondersteuning of hulp nodig hebben.
2. Een ononderbroken ‘werklijn’ van Passende Peuteropvang naar Passend Onderwijs: van 2 tot 18 jaar weten we wat kinderen en jongeren nodig hebben op school en thuis.
3. Flexibele inzet: mee kunnen bewegen met de vraag want ze zijn onafhankelijk en generalist.
4. Breed netwerk: op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door het werken op een groot aantal (voor)scholen en dankzij de samenwerking met IJsselgroep specialisten van educatieve dienstverlening, onze jeugdpraktijk en ketenpartners in de zorg.
5. Constructief kritische partner waar (voor)scholen hun (zorg)beleid aan kunnen toetsen.
‘Gedragswetenschappers van IJsselgroep houden een spiegel voor. Eigenlijk hebben wij een mobiel expertisecentrum met een bulk aan ervaring en een enorm netwerk’
- directeur-bestuurder scholengroep
Orthopedagoog Passende PeuterOpvang
Ook in de peuteropvang gebeuren mooie dingen op het snijvlak van onderwijs en zorg. In sommige gemeenten zijn we bijvoorbeeld in het systeem veel meer preventief gaan werken. Een passende plek voor ieder kind start immers al in de peuteropvang. Vanaf deze jonge leeftijd begint de doorgaande ontwikkelingslijn en dus ook de uitdaging om deze ononderbroken te laten verlopen. De orthopedagoog passende peuteropvang ondersteunt pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen zowel bij de instroom (opvang en onderwijs) als bij ondersteuningsbehoeften op het gebied van taal en gedrag. Uiteraard in samenwerking met jeugdzorg én het onderwijs.
‘Ik ervaar dat een externe gedragswetenschapper een fijne gesprekspartner is voor ouders. “Zij gaan door hun afstand tot de casus meer boven de situatie hangen en stellen heel kritische vragen. Ze gaan daarin vaak dichter bij ouders staan dan wij dat als school misschien zouden doen. Wanneer ouders onzeker zijn over de aanpak van school, voelen ze zich gesteund door de kritische blik van de externe gedragswetenschapper’
- intern begeleider basisschool
De gedragswetenschappers van IJsselgroep zijn getraind in het voeren van oplossingsgerichte kind- en talentgesprekken. We kijken naar de achterliggende, sterke kanten van het kind. We zien talenten als iets waar je niet per se goed in hoeft te zijn, maar waar je wel energie van krijgt. Zoals wanneer het kind in een flow raakt en de tijd vergeet. Wanneer je weet wat een kind in beweging brengt en drijft, kun je dit vervolgens vertalen naar handelingsadviezen en inzetten op school om de veerkracht van een kind te vergroten.
Onze GWS-ers hebben al veel (voor)scholen verder kunnen helpen met:
Advies
Naast dat onze GWS-ers een sparringpartner zijn voor de IB-er en/of leraar, pedagogisch medewerker, nemen zij ook structureel deel aan meer formele besprekingen van kinderen. Bijvoorbeeld in groepsconsultaties of ondersteunings-/zorgadviesteams. Wij denken en kijken mee in wat het kind nodig heeft (onderwijs- of ontwikkelbehoeften) en wat (voor)school, leraar/pedagogisch medewerker en ouders nodig hebben om hieraan tegemoet te komen (ondersteuningsbehoeften).
Onderzoek
Handelingsgerichte diagnostiek (observaties, leer- en gedragsonderzoek, groepsonderzoek/ screening). Als er aanleiding voor is worden kinderen vanuit de algemene groepsconsultatie aangemeld voor een individuele (handelingsgerichte) consultatie. Bij een individuele consultatie wordt het kind geobserveerd in de groep tijdens het werken en/of de vrije momenten en aansluitend wordt met de leraar of PM-er, intern begeleider en de ouders gesproken. Op basis daarvan worden dan in gezamenlijkheid de onderwijs-en ondersteuningsbehoeften geformuleerd voor het kind en in een ondersteuning-begeleidingstraject voor het kind uitgezet. Het kan zijn dat verder psychodiagnostisch onderzoek noodzakelijk is om tot een goed ondersteunings- en begeleidingstraject te komen. Bij dit onderzoek wordt er met het kind gewerkt om bijvoorbeeld de cognitieve vaardigheden, aandacht/concentratie én talenten (zie kader) in kaart te brengen.
De resultaten worden met ouders, leraar (of PM-er) en intern begeleider besproken. Daar waar helpend krijgt het kind krijgt een kindbrief van de gedrags-wetenschapper waar de talenten, vaardigheden en ontwikkelpunten in staan.
‘De gedragswetenschappers van PDIJ hebben vrijwel allemaal een achtergrond in zowel de (GGZ/dyslexie-)zorg als het onderwijs en werken binnen een netwerk van maatschappelijk werkers, jeugdhulp, wijk- en overlegteams, specialistische collega’s en zorgverleners in de regio. Deze combinatie zorgt voor een brede en verrijkende blik op het onderwijs. Jullie brengen op deze manier de buitenwereld naar binnen toe. Daar worden wij als organisatie alleen maar sterker van’
bestuurder
Psychologische ondersteuning van kinderen
Kortdurende individuele of groepsbegeleiding op maat voor kinderen die net wat meer nodig hebben (lichte problematiek-BGGZ) op sociaal-emotioneel gebied of gedrag in de groep. Bijvoorbeeld werkhoudings-problemen, (faal)angst, problemen met zelfbeeld of zelfvertrouwen. Wij bieden hierin maatwerk vanuit een breed perspectief (wat heeft dit kind in deze context nodig?) waarbij we putten uit evidence-based methodieken, zoals bijvoorbeeld (faal)angsttraining of in het kader van depressiepreventie in het voortgezet onderwijs ‘Op Volle Kracht’ (zie kader). Ouders, leerlingen en scholen worden daarmee sneller geholpen, waar-door de problemen en zorgen niet verergeren.
De ondersteuning is er voor kinderen van alle leer-jaren en niveaus die vanuit consultaties, onderzoeken/screening of het ondersteuningsteam het advies krijgen voor meer specifieke ondersteuning.
OP VOLLE KRACHT
Meer energie, weerbaarheid, veerkracht en zelfvertrouwen: je gunt het iedere jongere. In iedere klas van 30 leerlingen zitten ongeveer drie leerlingen die last hebben van somberheidsklachten waardoor zij niet lekker in hun vel zitten. Hoe eerder je in je leven een depressieve periode beleeft, hoe groter de kans dat het terugkomt. Het is daarom belangrijk somberheid bij jongeren te signaleren vóórdat ze in een depressie belanden. Zeker omdat depressiviteit nauw samenhangt met suïcide. Depressiepreventie bestaat uit verschillende onderdelen:
• Screening op somberheidsklachten met behulp van een vragenlijst (op groepsniveau).
• Leerlingen met somberheidsklachten krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan de groeps-training Op Volle Kracht. Deze laagdrempelige training is gericht op het vergroten van veerkracht en het beter om leren gaan met stress en tegenslag.
• Voor mentoren/docenten: Gatekeeperstraining. Hoe signaleer je dat een leerling niet lekker in zijn vel zit en hoe ga je dan het gesprek aan.
Coaching
Coaching door een GWS-er van IJsselgroep is gericht op professionele groei (attitude, vaardigheden en kennis), vanuit de vraag van (individuele) leraren, intern begeleiders/directeuren, mentoren en/of teams. De coaching kan gericht zijn op het praktisch vormgeven van handelingsadviezen (voor zowel individuele kinderen als de groep), maar ook op het vertalen van schoolplan/beleid naar de praktijk van de leraar (of PM-er) en de organisatie.
Coördinatie/advisering samenwerkingsverband
GWS-ers van IJsselgroep kunnen ook werkzaam zijn binnen samenwerkingsverbanden als coördinator of in toeleidingscommissies of een onderwijszorgloket, als extern onafhankelijk deskundige. Hier dragen we bij aan het verder vormgeven van beleid richting passend onderwijs.
Vormgeving van de dienstverlening
IJsselgroep dienstverlening kan de vorm aannemen van advies, onderzoek, psychologische ondersteuning van kinderen, coaching of coördinatie. Onze onder-steuning kan ook ingezet worden in combinatie met vaste orthopedagogen in dienst van uw bestuur of samenwerkingsverband.
Contactpersoon
Hettie Lichtenberg
manager Onderwijs en Zorg
06 2293 8648
hettie.lichtenberg@ijsselgroep.nl