Thematisch onderwijs
Leren leren vanuit het concept Thinking for Learning
Goed ontworpen, betekenisvolle thema’s bieden de mogelijkheid om met kinderen wereldse kwesties spelend en onderzoekend aan te pakken. Aan een gezamenlijke inhoud leren kinderen de wereld om hun heen steeds beter begrijpen. De SLO-inhoudslijnen kunnen zorgen voor een inhoudelijk beredeneerd aanbod. Een aanbod waarin de wereldoriënterende vakken (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek), burgerschap, digitale geletterdheid, filosofie, kunst en cultuur integraal samenkomen.
Thema's
Door samen thema’s goed op te bouwen en te verdiepen ontstaat ruimte om bewust en actief het leervermogen van leerlingen en van onderwijsprofessionals te ver-groten. Herkennen en benoemen van ’leren’ door volwassenen helpt om kinderen hierin te ondersteunen. Metacognitie (denken over leren) geeft grip op het leren en doet het leervermogen groeien.
Thinking for learning nodigt professionals en kinderen uit om betekenis te verlenen aan het leren, kritisch en nieuwsgierig te worden en te blijven, eigen ideeën te ontwikkelen, samen te werken en te denken over het leren zelf: reflecteren, doorzetten en ontwikkelen. Voor deze skills en attitude gebruiken we leerspieren als metafoor. In geïntegreerde thema’s met spel en onderzoek trainen kinderen op een natuurlijke en samenhangende wijze hun leerspieren
Spelend en onderzoekend leren/thematiseren
Aan de hand van een gezamenlijke (wereldoriënterende) inhoud waaraan kinderen samen kunnen leren, bereiden we met clusters (peuteropvang/ onder-, midden-, bovenbouw PO/ onderbouw VO) thema’s voor. Thema’s waarbinnen kinderen lezen, schrijven, praten spelen en onderzoeken. Bronnen die we daarbij gebruiken zijn: SLO inhoudslijnen (oriëntatie op jezelf en de wereld), Nederlands en de op school gebruikte methoden. Dit samen ontwerpen doen we meerdere keren per schooljaar waardoor een cyclisch proces van voorbereiden en evalueren ontstaat passend bij de school of het IKC.
Leerspieren inzetten om leervermogen zichtbaar en hoorbaar te maken
(in combinatie met spelend en onderzoekend leren)
We gebruiken leerspieren als metafoor voor de taxonomie van denken en leren, Deze taxonomie én de leerspieren omvatten ook de executieve functies. Inzicht in deze taxonomie leert je de bijbehorende taal toe te voegen en te gebruiken binnen betekenisvolle (thematische) activiteiten die vragen om inzet van denken en leren.
Thinking Tools in thema’s en lessen
Met behulp van de PRICE-taxonomie leren hoe je denken/leren kunt benoemen en herkennen. Het vervolgens zelf ervaren van de inzet van Thinking Tools leert professionals hoe ze denken zichtbaar en hoorbaar maken in bijvoorbeeld wereldoriëntatie, begrijpend lezen, mondelinge taal, schrijven en woordenschatactiviteiten.
Ontwikkelgesprekken met kinderen over hun leren
Vanuit het idee van leerspieren leer je met kinderen te praten over het ontwikkelen van hun leervermogen. Je leert de bijbehorende denktaal toe te voegen en te gebruiken in leerverhalen/momenten van kinderen. We maken gebruik van Learning power surveys en tools om reflectie op leren en eigen leervermogen te stimuleren.
Dienstverleningsaanbod
Vormgeving van de dienstverlening
IJsselgroep dienstverlening (op uw school) kan de vorm aannemen van:
- een éénmalige workshop als introductie op het thema
- een korte cursus van twee of drie bijeenkomsten op uw school of samen met andere scholen
- een maatwerktraject dat geheel is afgestemd op uw wensen en de kenmerken van uw school
- werkgroepbijeenkomsten gekoppeld aan uw maatwerktraject
- coachingsgesprekken met directeuren en leerkrachten (of anderen)
- individuele gesprekken met GGZ- en dyslexiecliënten.
Contactpersonen
Miriam Kobussen
onderwijsadviseur
06 1400 4820
miriam.kobussen@ijsselgroep.nl
Frank Sessink
onderwijsadviseur
06 8271 9129
frank.sessink@ijsselgroep.nl