Talent(-ontwikkeling)
Iedereen heeft talenten!
En daarbij gaat het niet per se om ‘uitblinken’ zelfs niet om ‘bovengemiddeld presteren’- het gaat om wie je bent, wat je drijfveren zijn. Een prachtig uitgangspunt om naar kinderen te kijken. Wat maakt dat ze uniek zijn? Wat brengen ze met zich mee, in de klas, op het plein, thuis, met hun unieke eigenschappen? IJsselgroep biedt begeleiding aan onderwijsprofessionals om de positieve, talentgerichte benadering te gebruiken: dat betekent gericht op ‘wie is dit kind’ in plaats van ‘wat presteert dit kind’. Deze benadering zorgt voor veerkracht en zelfvertrouwen van kinderen. En deze manier van kijken is ook zo relevant voor professionals: je talenten kennen, je veerkracht opbouwen, dat zorgt voor energie!
Kindertalentenfluisteraar
Elk kind heeft bakken talent. Talent gaat niet over het uitblinken in een bepaalde activiteit maar over elke activiteit die vanzelf gaat en die voldoening oplevert. Die maakt dat de tijd vliegt, en dat je je batterijen oplaadt. Van je talenten krijg je energie. Tijdens de opleiding ‘Kindertalentenfluisteraar’ leer je hoe kinderen helpt om talenten te benoemen en ontdek je hoe je talentgesprekken met kinderen voert. IJsselgroep biedt deze opleiding in samenwerking met Luk Dewulf en Els Pronk.
Unieke opleiding
Kinderen zijn zich vaak niet bewust van hun talent. Als kindertalentenfluisteraar helpt u kinderen om zich hier juist bewust van te worden. Ook leer je aan kinderen hoe ze hun eigen talenten kunnen benoemen. Zo kunnen kinderen beter omgaan met de uitdagingen die op hun pad liggen. De belangrijkste voordelen van deze unieke opleiding op een rij:
• Ervaringsgericht: samen met de andere deelnemers breng je de inhoud in praktijk
• Jezelf: je leert veel over je eigen talenten en hoe je die inzet in jouw werk
• Deze manier van kijken en werken is geen methode maar kan je overal doorheen vlechten!
• Prachtige inhoud van de drie dagen met de unieke inbreng van Luk Dewulf en Els Pronk
Werken vanuit veerkracht
Geef jezelf ‘een dag voor jezelf’ cadeau!
Een dag om op te laden om daarna weer met nieuwe energie aan het werk te gaan!
Wij doen allemaal het liefst dingen waar we energie van krijgen. Het mag best inspanning kosten, maar aan het einde van de dag wil je graag met een voldaan gevoel naar huis gaan. Hoe komt het toch dat dat niet altijd het geval is? Dat je je soms ‘leeggezogen’ voelt? Dat je soms het gevoel hebt dat je heel veel hebt gedaan, maar dat je je afvraagt: vind ik dit nou leuk, dit vak?
Wil je deze vragen onderzoeken? Schrijf je dan in voor de ‘hei-dag’: Werken vanuit Veerkracht
Vanuit het gedachtegoed van Talentgericht Werken willen we graag samen met je op pad gaan om te ontdekken waar jouw talenten liggen en hoe je deze vaker in kunt zetten. We willen je graag meenemen in kennis over het versterken van veerkracht en de positieve effecten hiervan. En je vooral ook helpen ontdekken wat voor jou en in jouw situatie kan bijdragen aan het versterken van je eigen veerkracht.
Vóór deze dag heb je een talentgesprek met één van de trainers. Een vernieuwde kennismaking met jezelf, om goed toegerust aan de dag te kunnen deelnemen. Je vindt gegarandeerd talenten, die je kunt inzetten in je werk en privé. Het gesprek maakt dat je goed toegerust en enthousiast aan de dag deelneemt. Het gesprek en de dag zijn een cadeau aan jezelf. Je verdient het en het is nodig: het gaat om jouw professionele ruimte. Een dag om op te laden om daarna weer met verrassende inzichten en nieuwe energie aan het werk te gaan.
"Flow is talent in actie"
Talentengesprek voor de leerkracht
Natuurlijk gaat talent niet alleen over kinderen, het gaat over ons allemaal. Heb je als professional behoefte aan een individueel talentengesprek om jouw talenten in beeld te krijgen? Dat kan! Neem daarvoor contact op met:
Elly van Wageningen (06 82610673) of Nienke Bouwman (06 1400 3634)
Dienstverlenings-aanbod
Vormgeving van de dienstverlening
IJsselgroep dienstverlening (op uw school) kan de vorm aannemen van:
1. een éénmalige workshop als introductie op het thema
2. een korte cursus van twee of drie bijeenkomsten op uw school of samen met andere scholen
3. een maatwerktraject dat geheel is afgestemd op uw wensen en de kenmerken van uw school
4. werkgroepbijeenkomsten gekoppeld aan uw maatwerktraject
5. coachingsgesprekken met directeuren en leerkrachten (of anderen)
6. individuele gesprekken met GGZ- en dyslexiecliënten.
Lees ook de artikelen op de website
• Het verhaal van talentontwikkeling
• Kijken naar talent helpt bij passend onderwijs