Lezen en taalontwikkeling
De beste zorg is goed onderwijs. Zeker op het gebied van lees- en taalontwikkeling. Alle kinderen hebben het recht om goed mee te kunnen doen in de maatschappij.
Preventie laaggeletterdheid en dyslexie
Bent u klaar voor een sprong vooruit? Dan biedt Taalkracht mooie perspectieven:
- Goed zicht op de opbrengsten van uw taal- en leesonderwijs.
- Leerkrachten die weten waar en hoe ze kunnen bijsturen.
- Beleid met een kop en een staart waardoor alle kinderen in beeld zijn.
- Effectieve dyslexiezorg voor kinderen die het echt nodig hebben.
De Taalkracht-aanpak van IJsselgroep is gericht op scholen uit het primair onderwijs en op de voor- en vroegschoolse educatie. Opdrachtgevers kunnen gemeenten, besturen primair onderwijs en individuele scholen uit het primair onderwijs zijn. Samen maken wij met u de sprong vooruit.
Fase 1: nulmeting
De school start met een nulmeting. Een uitgebreide data-analyse (van: taalopbrengsten, het technisch leesniveau, inrichting van ondersteuningsniveau 3, het aantal dyslexieverklaringen en het dyslexie-protocol) geeft een beeld van de kwaliteit van het actuele taal- een leesonderwijs.
Fase 2: presentatie en plan van aanpak
Op basis van de analyse van de opbrengsten, de ambities en de werkwijze van de school, wordt een plan op maat gemaakt. De start van het project, de vervolgstappen en de structuur van de hulpverlening zijn belangrijke onderdelen.
Fase 3: samen aan de slag
Volgens het afgesproken begeleidingsplan op maat waarin borging en kwaliteit centraal staan.
Fase 4: Structurele uitvoering met PDSA
Dat wil zeggen: Plan – Do – Study – Act.
Focus op begrip
Focus op begrip is een methodiek die is ontwikkeld en gebaseerd op het boek “Rijke taal” van Anneke Smits en Erna van Koeven. Het voldoet aan alle kenmerken van effectief leesonderwijs. Een klein beetje anders helpt je niet verder. Als je echt resultaat wilt boeken en een grote sprong vooruit wilt maken in alle opzichten, gooi dan het roer om. Durf te kiezen en pak je vak en het eigenaarschap van kwaliteit terug met Focus op begrip.
Interesse en meer weten omtrent de aanpak en mogelijkheden? Vraag vrijblijvend een inspiratiesessie van ongeveer 1 uur aan met directie, werkgroep of team om verder te denken.
Omgaan met anderstaligen in de klas
Jouw school geeft les aan leerlingen van nieuwkomers en/of andere anderstalige kinderen? Belangrijk en betekenisvol, maar ook een uitdaging! Want ... wat komt er op je af? Wat is verstandig om wel of juist niet te doen?
Heb je vragen over de ontwikkeling van deze leerlingen en wil je weten hoe je (didactisch) goed af kunt stemmen op de onderwijsbehoeften van deze leerlingen binnen de reguliere groep? Als je wilt ontdekken hoe je instroom en doorstroom op een goede manier kunt regelen, vraag dan deze training aan.
Tijdens de training en begeleiding op jouw school besteden we, naast vragen en wensen vanuit jullie praktijk, aandacht aan:
- traumasensitief lesgeven en interculturele communicatie.
- tweede taalverwerving en taalontwikkeling.
- anderstaligen in de reguliere klas (de meertalige klas).
- het anderstalige jonge kind en zijn taalontwikkeling.
Specialist begrijpend lezen
Krantenartikelen, columns en talkshows hebben er aandacht aan besteed: de bedroevende resultaten en het saaie vak ‘begrijpend lezen’. Maar hoe verbeteren we het leesonderwijs en zorgen we ervoor dat kinderen zich (weer) ontwikkelen tot gemotiveerde en vloeiende lezers die lezen om te leren? Ontdek het tijdens de inspiratiecursus ‘Specialist begrijpend lezen’. De cursus gaat uit van de integrale benadering die is gebaseerd op het boek ‘Rijke taal’ van Anneke Smits en Erna van Koeven en de methodiek ‘Focus op begrip’.
Vormgeving van de dienstverlening
IJsselgroep dienstverlening (op uw school) kan de vorm aannemen van:
- een éénmalige workshop als introductie op het thema
- een korte cursus van twee of drie bijeenkomsten op uw school of samen met andere scholen
- een maatwerktraject dat geheel is afgestemd op uw wensen en de kenmerken van uw school
- werkgroepbijeenkomsten gekoppeld aan uw maatwerktraject
- coachingsgesprekken met directeuren en leerkrachten (of anderen)
- individuele gesprekken met GGZ- en dyslexiecliënten.
Contactpersonen
Janna de Haan
onderwijsadviseur
06 14 00 36 33
janna.de.haan@ijsselgroep.nl
Saskia Versloot (Anderstaligen)
onderwijsadviseur
06 3305 7893
saskia.versloot@ijsselgroep.nl