TAAL - LEZEN


 • Focus op begrip: inspiratiesessie
 • Lezen en spellen zonder toeters en bellen
 • Dyslexie in de klas; hands on!
 • Cursus specialist begrijpend lezen

Focus op begrip: inspiratiesessie

Focus op begrip is een initiatief van Anneke Smits en Erna van Koeven. We besteden in het Nederlandse onderwijs veel uren aan taal en lezen, terwijl die uren niet leiden tot motivatie bij lezen, ook niet bij de leerlingen die goed kunnen lezen. Ook slagen we er onvoldoende in om onze zwakke leerlingen genoeg toe te rusten voor onze geletterde maatschappij. Dat leidt tot een toenemende kansenongelijkheid. Lezen is immers nog altijd de belangrijkste basis voor school en maatschappelijk succes.

Integrale aanpak Focus op begrip gaat uit van motivatie, kennisopbouw en rijke taal. Deze aanpak maakt korte metten met de fragmentarische manier van onderwijs geven en werkt vanuit een integrale aanpak waarbij wereldoriëntatie de basis vormt. Van hieruit worden boeklessen, voorlezen op niveau en authentieke teksten gekoppeld. Praten, beleving en schrijven heeft hierin een centrale plek. Tijdens deze inspiratiesessie krijgt u een inkijkje in de methodiek Focus, de voorwaarden en de implementatiemogelijkheden. U ontdekt wat deze vorm van lezen met begrip toevoegt.

Inschrijven Focus op begrip: inspiratiesessie

Lezen en spellen zonder toeters en bellen

Zo leer je kinderen lezen en spellen’ (ZLKLS) is een preventieve instructiemethodiek die gericht is op het voorkomen van fouten, het competentiegevoel van de leerkracht en leerling bevordert en zich richt op wat nu werkelijk belangrijk is bij het goed leren lezen en spellen. Deze aanpak met gerichte schema’s zorgt voor goede resultaten zonder extra tijdsinvestering. Na een scholing en het maken van afspraken over de werkwijze, verbeteren de resultaten. Basiscursus Het gaat om het verstevigen en preventief inzetten van de lees- en spellingdidactiek naast de aanvankelijk leesmethode in groep 3. In twee dagdelen wordt de klankzuivere periode en de niet klankzuivere periode lezen en spellen behandeld. Ook kunt u praktijkvragen stellen die behandeld worden tijdens de cursus.

Na de cursus kunt u meteen doelgericht aan de slag.

Inschrijven Lezen en spellen zonder toeters en bellen

 • Voor wie: Ib’ers, leerkrachten groep 3 en stagiaires
 • Prijs: € 295,- per deelnemer
 • Contactpersoon: Janna de Haan, janna.dehaan@ijsselgroep.nl

Dyslexie in de klas; hands on!

Niet alle kinderen met leesproblemen op de basisschool hebben een dyslexieverklaring. Hoe zorgt u ervoor dat u effectief bijdraagt aan het verbeteren van leesresultaten van leerlingen met leesproblemen? Welke onderwijsondersteuning is het meest efficiënt? De nieuwste inzichten rondom leesproblemen en dyslexie komen aan de orde. De praktijk van de onderwijsassistent staat centraal. Resultaat U verhoogt uw expertise omtrent leesproblemen en dyslexie en kunt uw leerlingen (preventief) ondersteunen. De laatste ontwikkelingen en inzichten kunt u omzetten in praktische interventies passend bij de werkwijze en visie van uw school.

Inschrijven Dyslexie in de klas; hands on!

 • Voor wie: onderwijsassistenten (beginnende) leerkrachten, Ib’ers
 • Prijs: € 395,- per deelnemer
 • Contactpersoon: Saskia Versloot, saskia.versloot@ijsselgroep.nl

Cursus specialist begrijpend lezen

U wilt de kwaliteit van uw begrijpend leesonderwijs verhogen? Zet dan nu een belangrijke stap en kies voor de cursus ‘Specialist begrijpend lezen’. U leert leerlingen een tekst te beleven waardoor ze deze beter begrijpen. Ook leert u welke lees- en denkstrategieën en welke vaardigheden voor de leerling het meest efficiënt zijn om te komen tot begrip van een tekst. U ontdekt hoe uw investering in begrijpend lezen in de groep merkbaar wordt in resultaten. Ook bij andere vakken en bij de toetsen. De cursus ‘Specialist begrijpend lezen’ gaat uit van een integrale benadering. De nieuwste inzichten rondom begrijpend lezen komen aan de orde. Leer hoe u kinderen teksten kunt laten beleven. Begrijpend lezen is immers geen vak ... het is een vaardigheid die je traint door moeilijke teksten samen te lezen over onderwerpen die interessant zijn! Leer kinderen denken over wat ze lezen. Door voldoende achtergrondkennis aan te brengen, samen te denken, te praten én te schrijven over teksten met alle leerlingen wordt begrijpend lezen een feest. Inhoud

 • U kent de voorwaarden voor begrijpend lezen en weet hoe je het basisaanbod van begrijpend lezen zo kunt inrichten dat het gevarieerd en betekenisvol is voor alle kinderen.
 • U leert hoe u teksten en beleving centraal stelt, de juiste teksten selecteert waarbij niveau en motivatie centraal staat.
 • Aandacht voor het volgen en ondersteunen van kinderen tijdens het leesproces
 • U leert hoe u zowel zwakkere als betere lezers voldoende kunt bieden.
 • U maakt een actieplan voor uw eigen school.

Inschrijven Cursus specialist begrijpend lezen