VOOR DIRECTEUREN
Schoolontwikkeling in drie modellen
- Voor wie: Voor iedereen met een sturende of leidinggevende rol of interesse daarin
- Adviseur: Albert de Boer
- Aantal bijeenkomsten: 2
In drie bijeenkomsten lopen we de kern langs van schoolontwikkeling: De plaats van de visie van de school, de rol en betrokkenheid van de leerkrachten en de rolverdeling en het bijbehorende gedrag bij leidinggeven om de visie geïmplementeerd te krijgen. Hoe kan een visie richtinggevend zijn en voor iedereen een leidraad in gedrag? Wat kan een directeur doen om het eigenaarschap en het bijbehorende gedrag van leerkrachten te beïnvloeden en wat is dat eigenlijk eigenaarschap? En hoe ziet een taakverdeling eruit die leidt tot de gewenste verhoudingen en gedragingen?
Voor wie: alle groepen
naam Albert de Boer functie Onderwijsadviseur e-mail albert.deboer@ijsselgroep.nl mobiel 06 55 19 24 70
Opbrengsten analyseren en doelen stellen: Resultaten duiden in relatie tot referentieniveaus
- Voor wie: Directeuren en intern begeleiders
- Adviseur: Albert de Boer
- Aantal bijeenkomsten: 2
Er is een nieuw inspectiekader en een nieuwe manier om resultaten te beoordelen. Groepsplannen zijn minder populair en kunnen efficiënter en korter. De school moet eigen (ambitieuze doelen stellen en aangeven hoeveel procent fundamenteel en streefniveau gaan halen. Kortom er is een nieuwe versie van het omgaan met opbrengsten in structuur en cultuur. Hoe kun je dat het beste inrichten? Wat doe je om het analyseren van oipbrensgten goed en doelgericht te doen. In relatie met (niet al te grote) beroepsplannen? U leert het in 2 bijeenkomsten.
Burgerschap: tijd voor reflexie
- Voor wie: Directeuren en beleidsmakers
- Adviseur: Albert de Boer
- Aantal bijeenkomsten: 2
Reflectie of reageren in een reflex? Opnieuw is daar ‘burgerschap’ als opdracht aan het onderwijs. Arie Slob, wil dat scholen meer werk maken van het onderdeel van het curriculum dat al sinds 2006 verplicht is. Een eerste reflex is dan: ‘weer iets erbij’. Een korte denkpauze leert dat dat in ieder geval niet klopt. Immers iedere school doet op dit gebied al veel en burgerschap is al lang een verplicht onderdeel van het dagelijkse werk. Doen we het dan niet goed?
Burgerschap is al een tijd onderdeel van het programma van de basisschool. De opdracht om daar nu mee te beginnen, roept vraagtekens op. Wat is er aan de hand?
Op het moment dat we worden geconfronteerd met de nieuwe verwachtingen, vragen we ons samen af: Wat doen we al? Met welk programma proberen we aan de kerndoelen te voldoen? Is ons programma een invulling van burgerschap? En als we op een rij hebben gezet wat we doen, komt de vraag: en hoe komt het dat onze minister denkt dat het onvoldoende is? Heeft hij een punt? Wat verwacht hij dan? En is dat wel conform de kerndoelen?
Ontwikkelen van passend onderwijs: eerst anders denken, dan anders doen
- Voor wie: Directeuren en intern begeleiders en iedereen die kinderen een warm hart toe draagt
- Adviseur: Albert de Boer
- Aantal bijeenkomsten: 2
“Passend onderwijs is mislukt”. Of toch niet? Steeds meer kinderen hebben een label. Depressief, ADHD, Dyslexie en nog veel meer. En het aantal neemt snel toe. Hoe kan dat? Is dat terecht? Waarom zijn er steeds meer kinderen met dyslexie, ADHD en angststoornissen? Hoe ontstaan die labels en heeft een school daar invloed op? Wat kunnen scholen zelf om anders te kijken en om te gaan met de onderwijsbehoeften van kinderen? In deze bijeenkomst wordt nagedacht over het terugdringen van labels en de mogelijkheden die scholen hebben om zelf invulling te geven aan anders omgaan met kinderen met een label. De bijeenkomst zal bestaan uit het gedachtengoed van Laura Batstra, Sanne Bloemink, Trudy Dehue. Het zal gaan over de DSM en over ADHD, maar ook over praktisch slim.
Gelijke kansen voor alle leerlingen
- Voor wie: Directeuren en intern begeleiders
- Adviseur: Albert de Boer
- Aantal bijeenkomsten: 2
Korte inhoud: Kansen in het onderwijs mogen niet worden bepaald door de plek waar je wieg stond. De kansen van kinderen in onderwijs en maatschappij hangen nog steeds samen met hun milieu van herkomst. Hoe zorgen we dat iedereen gelijke kansen krijgt?
Onderwijskansenbeleid is een steeds terug kerend onderwerp in onderzoeken en literatuur. Wat kunnen scholen beleidsmatig en in de klas doen om kinderen uit kansarme milieus kansen te geven?
Steeds blijkt dat er drie onderwerpen zijn die daar rechtstreeks mee samen hangen, te weten: Hoge verwachtingen van alle leerlingen, taal en lezen en de manier van differentiëren.
Aan de hand van het boekje: “Gelijke kansen voor iedereen” nemen we tijd om na te denken en tot concrete maatregelen te komen.
MEER informatie
Wilt u meer weten of heeft u vragen, ideeën of suggesties? Neem dan contact op met Albert de Boer: albert.deboer@ijsselgroep.nl, 06 55 19 24 70.
Uiteraard kunt u ook met Albert in gesprek over eventuele andere onderwerpen voor uw academie als het gaat over de professionalisering van directeuren.