GEDRAG EN DIDACTIEK
naam Marjolein Schleper functie Onderwijsadviseur e-mail marjolein.schleper@ijsselgroep.nl mobiel 06 - 14 00 16 77
Klassenmanagement in een krachtige leeromgeving
- Voor wie: alle groepen
- Onderwijsadviseur: Marjolein Schleper
- Datum en tijd: 3 bijeenkomsten
Korte inhoud: Zelfstandig werken, taakwerken en fasenonderwijs
Het is elke dag weer een uitdaging om recht te doen aan verschillen tussen kinderen. Het vraagt voortdurend om een passend klassenmanagement en vraagt ieder schooljaar weer voor net even andere uitdagingen. Hoe organiseer je wat je wilt bereiken? Is 34 leerlingen een probleem of juist een kans? We gaan in op klassenmanagement in zo breed mogelijke zin. Dit is een praktische cursus voor beginnende en ervaren leerkrachten.
In deze workshops wordt kort ingegaan op de basis van klassenmanagement. Wat is de plaats van klassenmanagement in het onderwijs en hoe ziet een sterke en gestructureerde opzet van zelfstandig werken en taakwerken er uit? Er wordt een voorbeeld gegeven en aan deelnemers wordt gevraagd de basis op orde te hebben en dat zichtbaar te maken. Daarna wordt ingegaan op gepersonaliseerd leren. Wat is dat en hoe heeft dat invloed op de organisatie? Hoe hebben doelen invloed op de organisatie? Welke rol kan ICT daarbij spelen? Aan een van de bijeenkomsten wordt meegewerkt door een school/leerkracht die werkt met het zonemodel: Een stiltezone, een instructiezone en een verwerkingszone. Zij laten dat zien en vertellen er over. Kan dat ook bij mij? Wat is daarvoor nodig? Je wordt uitgedaagd om e.e.a. in je klas te proberen. Ervaringen worden gedeeld. Het is met nadruk een voorbeeld, ter inspiratie om ook zelf te bedenken hoe de organisatie zich kan ontwikkelen.
naam Elly van Wageningen functie Onderwijsadviseur e-mail elly.vanwageningen@ijsselgroep.nl mobiel 06 82 61 06 73
Kinderen leren van feedback
- Voor wie: leerkrachten, ib'ers, onderwijsassistenten
- Onderwijsadviseur: Elly van Wageningen
- Aantal bijeenkomsten: 3
Uit veel onderzoek blijkt dat feedback geven op een goede manier het leerrendement van leerlingen sterk verbetert. Het is ook nog eens een aanpak die niet veel geld kost. John Hattie heeft als onderzoeker naam gemaakt op dit terrein. Genoeg reden dus om met feedback aan de slag te gaan. In deze training krijg je inzicht in wat goede feedback is en hoe je dit kunt toepassen in je eigen klas bij je eigen leerlingen.
naam Albert de Boer functie Onderwijsadviseur e-mail albert.deboer@ijsselgroep.nl mobiel 06 55 19 24 70
Het best denkbare rekenonderwijs
- Voor wie: Leerkrachten en onderwijsassistenten van groep 3 t/m 8
- Onderwijsadviseur: Peter Harkink
- Datum en tijd: 3 bijeenkomsten twee huiswerkopdrachten m.b.t. het toepassen van enkele modellen.
Er zijn de afgelopen periode veranderingen in het methode-aanbod over rekenen te bespeuren. Er is weer een discussie over realistisch rekenen en “ouderwets” sommen stampen. Hoe zit dat? Daarnaast wordt er meer en meer gebruik gemaakt van digitale middelen. Waar ligt de balans tussen op papier rekenen en digitaal? De rekendidactiek blijft belangrijk goed te beheersen te herkennen. We verdiepen ons daarom in de kernelementen van goede rekendidactiek in theorie én praktijk. Je leert een aantal modellen (opnieuw) kennen, maar vooral herkennen en toepassen in de praktijk. We gaan in op de fasen binnen de leerlijnen: niet de methode maar jij bepaalt wanneer je groep écht toe is aan de volgende stap (en wat doe je met leerlingen die nog niet zo ver zijn?).
Je leert hoe kinderen meer grip krijgen op de betekenisvorming m.b.v. de vertaalcirkel en hoe je goed kunt analyseren met het drieslagmodel. Ook het automatiseren/memoriseren komt aan bod: hoe werkt dat nou en wat is de rol van het rekenmuurtje en de rekendrempels? Tot slot bespreken we de plek van al het bovenstaande in de nieuwe (grote) rekenmethoden (WIG5, Pluspunt 4, Alles Telt Q en Getal en Ruimte jr.). Peter is mede-auteur van één van de methodes. Hij kent de belangrijkste methodes dan ook van binnen en buiten.
naam Elly van Wageningen functie Onderwijsadviseur e-mail elly.vanwageningen@ijsselgroep.nl mobiel 06 82 61 06 73
Geweldloze communicatie
- Voor wie: Leerkrachten
- Onderwijsadviseur:
- Datum en tijd:
Wil jij leren om anderen rustig en empathisch tegemoet te treden? Heb je ook behoefte om eerlijk en open tegen ouders, collega’s of leerlingen te durven zeggen wat jij belangrijk vindt? Wil jij weten waar je irritaties vandaan komen en hoe je die kunt oplossen? Kortom wil jij samen met ouders, leerlingen en collega’s een veilige sfeer waarborgen? Dan is de training Geweldloze Communicatie interessant. Geweldloze Communicatie is gebaseerd op het theoretische model van Marshall Rosenberg. Je leert tijdens de training empathisch te luisteren en eerlijk te spreken met iedereen op zo’n manier dat je de vrede onderling bewaart en een goed gesprek hebt ook als de boodschap lastig is. Je leert wat er onder het gedrag zit van een leerling die jij als lastig ervaart. In aantal middagen leer je:
- Het verlangen van jou als leerkracht en de behoefte van de ander te herkennen.
- Empathisch te luisteren naar de ander én naar jezelf. En
- Woorden te geven aan gevoel van de ouder, collega of leerling én van jezelf.
- Iets te vragen op een effectieve manier. Het verzoek van de ander te horen.
- Verschil te zien tussen waarnemen of oordelen?
- Alle onderdelen te integreren.
MEER informatie
Wilt u meer weten of heeft u vragen, ideeën of suggesties? Neem dan contact op met Elly van Wageningen: 06 82 61 06 73, elly.vanwageningen@ijsselgroep.nl Uiteraard kunt u ook met Elly in gesprek over eventuele andere onderwerpen voor uw academie als het gaat over gedrag en didactiek.