LEZEN EN SPELLING
naam Saskia Versloot functie onderwijsadviseur e-mail saskia.versloot@ijsselgroep.nl mobiel 06 33 05 78 93
NT2
- Voor wie: alle groepen
- Adviseurs: Saskia Versloot en Gerda Meilink
- Aantal bijeenkomsten: 2
Voor veel kinderen is het Nederlands niet de eerste taal. Dat geldt voor kinderen die vanuit het buitenland instromen, maar ook kinderen die van huis uit dialect spreken.
Bijeenkomst 1: Taalonderwijs en tweede taalverwerving door Saskia Versloot en Gerda Meilink Hoe zorg je voor passend onderwijs aan kinderen die een andere moedertaal hebben en niet altijd in Nederland naar school zijn geweest?
Zowel in een aparte taalklas als een reguliere klas ligt de focus op het zo snel mogelijk leren van het Nederlands. Gelukkig leren kinderen snel. Wel is het belangrijk om te weten hoe je voor deze leerlingen als leerkracht of ondersteuner het best denkbare onderwijs kan verzorgen. Welke leermiddelen helpen daarbij?
Bijeenkomst 2: Anderstaligen in de reguliere klas: de meertalige klas! Door Saskia Versloot
Specialist begrijpend lezen
- Voor wie: Leerkrachten groep 4/5 t/m 8
- Adviseurs: Janna de Haan
- Aantal bijeenkomsten: 2
- Inhoud: Beleven doet begrijpen! Leren kinderen een tekst te laten beleven, zodat ze die beter begrijpen. Lezen met begrip vanuit beleving
Welke lees- en denkstrategieën en welke vaardigheden zijn voor de leerling het meest efficiënt om in te zetten om te komen tot begrip van een tekst? De resultaten van het begrijpend lezen gaan vaak moeizaam omhoog, hoe zorg je ervoor dat je investering in begrijpend lezen in de groep merkbaar wordt in resultaten, maar ook bij andere vakken en bij de toetsen? In dit traject gaan we uit van een integrale benadering.
Na de cursus:
- Hebben deelnemers kennis van de kernelementen van succesvolle begrijpend leesdidactiek.
- Kennen alle deelnemers de uitgangspunten en werkwijze bij het hardop denkend lezen en kunnen het model-leren toepassen bij het begrijpend lezen.
- Kennen alle deelnemers de leerdoelen voor begrijpend lezen en kunnen het basisaanbod zo inrichten dat het gevarieerd en betekenisvol is voor kinderen
- Kunnen alle deelnemers de leerlingen gericht denkvaardigheden aanleren die ook toepasbaar zijn bij andere vakken.
- Zijn alle deelnemers in staat een goede analyse te maken om te differentiëren bij begrijpend lezen voor zowel de zwakke als betere lezers en hier de juiste interventies aan te koppelen.
naam Janna de Haan functie Onderwijsadviseur e-mail janna.dehaan@ijsselgroep.nl mobiel 06 14 00 36 33
naam Janna de Haan functie Onderwijsadviseur e-mail janna.dehaan@ijsselgroep.nl mobiel 06 14 00 36 33
Focus op begrip
- Voor wie: Leerkrachten groep 5 t/m 8
- Adviseurs: Janna de Haan
- Aantal (voorlichtings)bijeenkomsten: 1
Begrijpend lezen is een vaardigheid en geen vak. Een begrijpend leesprobleem is een kennisprobleem. Kinderen zijn moeilijk te motiveren om te lezen ...
Veel signalen zijn er gegeven, van Arjen Lubach tot krantenartikelen en columns over de bedroevende resultaten en het saaie vak ‘begrijpend lezen’. Interessant, en waar! Maar hoe verbeteren we het leesonderwijs en zorgen we ervoor dat kinderen zich (weer) ontwikkelen tot gemotiveerde en vloeiende lezers die lezen om te leren? Ontdek het tijdens deze inspiratiecursus. Leer hoe je kinderen teksten kunt laten beleven In deze inspiratiecursus gaan we uit van de geïntegreerde aanpak, gebaseerd op de uitganspunten van het boek ‘Rijke taal’ van Anneke Smits en Erna van Koeven en de methodiek ‘Focus op begrip’. Door de koppeling te maken met wereldoriëntatie en het verdiepen van kennis, gaan we aan de slag met:
- het opzetten van brede thema’s
- de rol en aanpak van het voorlezen binnen deze thema’s
- het zelfstandig lezen in kwalitatief goede boeken met rijke taal
- het lezen, praten, denken en schrijven en dieper leren met bijpassende authentieke teksten
- je maakt een actieplan om op je eigen school in te zetten. Leer kinderen denken over wat ze lezen Door voldoende achtergrondkennis aan te brengen, samen te denken, te praten én te schrijven over teksten met alle leerlingen wordt begrijpend lezen een feest.
Zo leer je kinderen lezen en spellen: basiscursus
- Voor wie: Leerkrachten groep 3, IB-ers
- Adviseurs: Janna de Haan en Leonie Poortman
- Aantal bijeenkomsten: 2
Steeds meer scholen werken met de methodiek ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen’ (ZLKLS): een preventieve instructiemethodiek die gericht is op het voorkomen van fouten, het competentiegevoel van de leerkracht en leerling bevordert en zich richt op wat nu werkelijk belangrijk is bij het goed leren lezen en spellen.
Deze kennis gecombineerd met gerichte schema’s en aanpak zorgen voor goede resultaten zonder extra tijdsinvestering. Na een scholing en het opstellen van afspraken over de werkwijze, verbeteren de resultaten en dat is prachtig.
Vaak krijgen we vragen van individuele leerkrachten en IB-ers over het volgen van de Basiscursus ZLKLS. Hierbij gaat het om het verstevigen en preventief inzetten van de lees en spelling didactiek naast de aanvankelijk leesmethode in groep 3. Ook dit jaar kunt u zich hiervoor inschrijven
- In 2 dagdelen wordt de klankzuivere periode en de niet klankzuivere periode lezen en spellen behandeld
- Er is gelegenheid om vragen te stellen rechtstreeks vanuit de praktijk die behandeld worden tijdens de cursus
- Theorie, beelden en voorbeelden wisselen elkaar af
Na beide studiedagdelen kunt u meteen doelgericht en concreet aan de slag.
naam Janna de Haan functie Onderwijsadviseur e-mail janna.dehaan@ijsselgroep.nl mobiel 06 14 00 36 33
MEER informatie
Wilt u meer weten of heeft u vragen, ideeën of suggesties? Neem dan contact op met Janna de Haan: janna.dehaan@ijsselgroep.nl, 06 14 00 36 33.
Uiteraard kunt u ook met Janna in gesprek over eventuele andere onderwerpen voor uw academie als het gaat over taal, lezen en spelling.