SAMENWERKINGS-VERBANDEN


EEN NATUURLIJKE PARTNER

De uitdaging aangaan

Kinderen kansen bieden om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. In het reguliere onderwijs en met alle aandacht en zorg die ervoor nodig is. De IJsselgroep gaat deze uitdaging op het gebied van passend onderwijs aan. Vanuit het positieve: gericht op wat wel kan en mogelijk is. Om kinderen een stap te laten zetten in hun ontwikkeling. En dit doen wij samen met ouders, leerkrachten, IB’ers, besturen gemeenten en natuurlijk met samenwerkingsverbanden.


Toegevoegde waarde

De zorgvraag neemt toe bij kinderen en ouders. Niet alleen qua hoeveelheid, maar ook qua complexiteit. En dit vraagt natuurlijk het nodige van teams, leerkrachten en IB’ers. Ook zijn er steeds meer partijen betrokken bij het bieden van goed (passend) onderwijs en het verlenen van hulp. De noodzaak om onderling af te stemmen neemt dan ook toe. Samenwerkingsverbanden vormen de spil als het gaat om de invoering van passend onderwijs op de scholen. De IJsselgroep zorgt op verschillende manieren voor toegevoegde waarde. Onze behandelaren zijn de verbindende schakel tussen school en samenwerkingsverband. Zij zijn gespecialiseerd in BGGZ en SGGZ. Daarnaast fungeren zij als vraagbaak voor ambulante begeleiders en IB’ers.

Gezamenlijke
uit
daging

Wat we doen

Samen beleid ontwikkelen

Vanuit een praktische insteek meedenken en meewerken aan de invoering van passend onderwijs. Daar zijn we goed in. Onze adviseurs en gedragsweten-schappers hebben de lijntjes met gemeenten, schoolbesturen, scholen, IB’ers, leerkrachten, ouders en ketenpartners. Ook participeren zij in verschillende overlegvormen met betrekking tot onderwijs en zorg. Wij hebben dan ook vaak een goed beeld van ‘de huidige stand van zaken’. Voor samenwerkingsverbanden zijn wij een goed ingevoerde sparringpartner om de visie op passend onderwijs aan te scherpen en te concretiseren. Hierdoor ontstaat er een goed beeld van de stappen die nodig zijn voor de invoering in de dagelijkse praktijk.

Gedragswetenschapper+

Om scholen te ondersteunen bij het vormgeven van passend onderwijs wordt zowel expertise op het gebied van individuele leerlingen en het leerproces in de groep, de zorgstructuur op school als ook binnen het samenwerkingsverband gevraagd. Dit vraagt om gedragswetenschappers die op basis van een handelingsgerichte aanpak de onderwijsbehoeften van kinderen kunnen vertalen naar wat nodig is binnen het onderwijsproces en de school. Een specialist dus die het gehele speelveld overziet.

Samenwerken: projecten en kennis

Om extra vaart te maken of specifieke expertise in te vliegen doen samenwerkings-verbanden regelmatig een beroep op de IJsselgroep. Mooie projecten op het snijvlak van onderwijs en zorg worden gezamenlijk gerealiseerd. Workshops over specifieke leer- of gedragsproblemen, inhoudelijke verdieping realiseren bij IB-netwerken, Bouw! en positief passend onderwijs in de vorm van ‘proeftuintjes’ zijn hier voorbeelden van.

Samenwerking ouders

IJsselgroep geeft ouders een verbindende rol in de driehoek school, kind en ouders. Hierdoor ontdekken ouders hoe zij hun kind kunnen ondersteunen, stimuleren en uitdagen. Ouders zijn belangrijk: het zijn vaak de ‘kleine dingen’ die een groot verschil maken.

“Denken en doen”