GEMEENTEN


SAMENWERKEN EN AFSTEMMEN

Aansluiting onderwijs en zorg

Door de transitie van jeugdhulp en de invoering van passend onderwijs is de aansluiting tussen onderwijs en zorg belangrijker dan ooit. Zowel lokaal als regionaal. Het is een essentiële voorwaarde voor effectieve hulp aan kinderen en gezinnen. Goed op elkaar afgestemde hulp: thuis en op school. Op basis van één kind, één gezin en één plan. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen scholen, wijkteams en jeugdhulpaanbieders tijdens de ondersteuning van een kind of gezin. De IJsselgroep is een actieve partner in dit proces van samenwerken en afstemmen.


Contracten met gemeenten

Veel gemeenten sluiten contracten met ons af zodat wij kinderen en gezinnen actief kunnen helpen (dyslexie, BGGZ en SGGZ). Hierbij is het grote voordeel dat wij meestal ook actief zijn op de scholen waar deze kinderen onderwijs volgen. De koppeling onderwijs en zorg komt hierdoor op een natuurlijke manier direct tot stand. Vanuit de integrale benadering ‘ouders, school en zorg’ werken wij vervolgens aan de best mogelijke ontwikkeling van kinderen..


“koppeling onderwijs en zorg”

BGGZ en SGGZ

Dit doen wij vanuit twee behandelcentra die gevestigd zijn in Apeldoorn en Doetinchem en in een aantal regio’s ook op scholen (GGZ op school). Wij werken met academisch geschoolde gedragswetenschappers, erkende en evidence based methoden en op maat gemaakte behandelplannen. De contacten met school en de verbinding met de leerkracht zorgen voor een goede afstemming tussen onderwijs en zorg. Ieder kind de juiste, passende zorg: daar gaan wij voor. Zie ook het onderdeel ‘Kinderen’.


Onderwijs en zorg in een doorgaande lijn:
IJsselgroep is dienstverlenend voor de gehele groep kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.

Advies

Vanuit onze expertise adviseren wij beleidsambtenaren Onderwijs en Jeugdzorg. Ook schuiven wij regelmatig aan bij overleggen met wethouders. Onze adviseurs hebben zicht op relevante ontwikkelingen op het gebied van onderwijs en zorg. Daarnaast hebben wij lokale binding, omdat wij vaak al werkzaam zijn op de scholen in de gemeente. Zowel vanuit onderwijs als de zorg. Ook hebben wij zicht op wie wat doet in de zorgketen en hoe partijen elkaar kunnen versterken. Om goed beleid te maken is het nodig dat de betrokken partijen samen optrekken en de plannen op elkaar afstemmen. Ons vermogen om inzichten, visies en ideeën om te zetten in uitvoerbare en integrale actieplannen op het gebied van onderwijs en zorg is voor gemeenten waardevol.

Preventie

De IJsselgroep zet in op het ’normaliseren van gedrag’ en accepteert dat iedereen anders is. Daarnaast zijn wij gericht op preventie: het voorkomen dat kinderen onnodig doorstromen naar hogere zorgniveaus. Door te investeren in het best denkbare onderwijs, de ondersteuning op school en de integrale aanpak is het mogelijk om kinderen sneller en eerder te helpen. Onze aanpak op het gebied van laaggeletterdheid en dyslexie is hier een mooi voorbeeld van (zie ook de case ‘Gelderveste’ op www.ijsselgroep-ed.nl). Ook zijn wij veel in gesprek met gemeenten over zaken als voor- en vroegschoolse educatie, onderwijsachterstandenbeleid en krimp.


Best practices

Om beleid te vertalen naar de praktijk maken wij zaken concreet. Dankzij onze ervaring met zowel individuele zorg als projecten op school kunnen gemeenten bij ons proeven aan de praktijk. De kracht van de combinatie van onderwijs en zorg wordt tastbaar.