KINDEREN


GEDRAG EN LEREN

Kinderen verder helpen

Kinderen verder helpen. Daar draait het om. PDIJ onderzoekt, behandelt en begeleidt kinderen op het gebied van gedrag en leren. En dit heeft het meeste effect als kinderen geraakt worden, want dan komen ze in beweging. Onze behandelaren en gedragswetenschappers werken aan de motivatie, het zelfvertrouwen en de houding van kinderen. Vanuit het positieve zoeken wij naar mogelijkheden en talenten. Om samen de volgende stap te zetten.

Onderzoek, behandeling en begeleiding

dyslexie(faal)angst ADHD ADDdruk gedrag concentratie-problemen sociaal onhandig gedrag autisme hoogbegaafdheid boos/opstandig gedrag weinig zelfvertrouwen dyscalculie • ...

Driehoek ‘kind-ouders-school’

De schoolomgeving is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Elk kind zit op school en vertoont gedrag in de klas. Een goede wisselwerking tussen wat de leerkracht doet en wat het kind nodig heeft, is essentieel. Gedragswetenschappers van de IJsselgroep plaatsen de zorgen rondom een kind dan ook in een bredere context en streven naar een integrale aanpak. De driehoek kind-ouders-school staat hierbij centraal.

Eén plan in samenhang


De IJsselgroep richt zich waar nodig op het gehele ‘systeem’ van het kind. Dit betekent dat wij ook de omgeving en onderlinge relaties tussen kind, ouders, school en netwerk meenemen om integraal een positieve impuls te geven.


Ouders


Ouders zijn belangrijke spelers bij de begeleiding. Logisch dat wij ze betrekken bij de behandeling van hun kind. Ouders leren dan ook hoe zij hun kind kunnen stimuleren, uitdagen en helpen. Ouders zijn belangrijk: het zijn vaak de ‘kleine dingen’ die een groot verschil maken.


School


Kinderen die wij behandelen volgen (primair) onderwijs. En dus is afstemming met leerkrachten en een IB’er noodzakelijk. Inclusief het delen van zowel kennis als praktische tips over ‘hoe om te gaan met kinderen die extra aandacht verdienen’. Wij adviseren scholen hoe zij meer met ouders kunnen optrekken.


Netwerk


Als de (thuis)situatie erom vraagt, schakelen wij met maatschappelijk werk, jeugdhulp, wijk- en overlegteams en diverse zorgverleners in een regio. Gericht op een zo sterk mogelijke verbinding tussen onderwijs en zorg.

Altijd gaan voor wat past bij het kind

Onze gedragswetenschappers verdiepen zich in het individuele kind en zijn/haar omgeving om te ontdekken hoe het kind leert, wat het kind nodig heeft en wat het kind raakt. Op basis hiervan kiest de behandelaar voor een evidence based protocol, methode en/of programma. Vanuit expertise worden aanpassingen gedaan zodat de behandeling aansluit bij de individuele behoeften. Elk kind is immers uniek. Onze mensen zijn academisch geschoold en werken in multidisciplinaire teams.

Talentgericht en oplossingsgericht

Oplossingsgericht werken speelt een belangrijke rol: vanuit ‘wat het kind kan’ en al heeft bereikt worden vervolgstappen gezet naar wat het kind lastig vindt. De mogelijkheden van het kind staan hierbij centraal: waar krijgt het kind energie van, wat zijn de talenten, en hoe kunnen wij talenten inzetten om veerkracht te ontwikkelen en stappen te zetten als het gaat om de hulpvraag? Talentgesprekken vormen dan ook een logisch onderdeel van de behandeling.

Handelingsgericht werken (hgw)

Anders kijken naar kinderen staat aan de basis van handelingsgericht werken. Het verschil zit ’m in één woord: het woord ‘nodig’. De vraag: “wat heeft dit kind?” is niet de kernvraag. Wat heeft dit kind nodig: daar draait het om. Bij handelingsgericht werken gaan we direct aan de slag met leerling en leerkracht. Samen kijken naar de best passende oplossing.

‘Handelingsgericht werken betekent vroegtijdig hulp en korte interventies.
Tijdig een hgw-gesprek voorkomt zware trajecten’
Labels horen niet aan een kind, maar aan een koffer

Labeling: alleen als het echt nodig is

Er zijn kinderen die zeer speciale zorg nodig hebben en hierbij kan classificatie helpen. Er is echter ook een grijs gebied: kinderen met milde of matige problemen. De vraag is of je deze kinderen moet classificeren. IJsselgroep pleit voor zorgvuldige afweging of classificatie noodzakelijk is. Liever niet dan wel. In plaats daarvan brengen wij de problematiek terug in de ‘normale wereld’ en bieden wij tijdige, specialistische en doelgerichte ondersteuning.

Gedrag in de klas

PDIJ’ers sparren regelmatig met adviseurs van Educatieve Dienstverlening. Hierdoor ontstaat er een mooie koppeling tussen de onderwijs-leersituatie, de leerkracht(vaardigheden) en het gedrag van individuele leerlingen. Leerkrachten en IB’ers krijgen dan ook adviezen die niet alleen gaan over het kind, maar ook over zaken als communicatie en effectieve instructie in de klas.

Preventie van gedragsproblemen

Tijdig signaleren van gedragsproblemen en dan snel ingrijpen: dat werkt. Onze medewerkers maken een analyse van het kind, de thuissituatie en de situatie op school. Op basis van een heldere hulpvraag is het vaak effectief om op school snel en laagdrempelig te starten met begeleiding. Deze preventieve aanpak voorkomt onnodig zware trajecten voor zowel het kind als de school. Win-win.

Kinderen die extra aandacht verdienen als het gaat om gedrag en leren volgen primair onderwijs. En zitten dus op elke school, in elke klas en in elke groep ...


De vraag is dan ook: hoe kunnen leerkrachten en IB’ers hier goed op inspelen en hoe kunnen wij voorkomen dat kinderen steeds intensievere zorg nodig hebben?


Om deze vraag te beantwoorden gaan we naar een andere vlieghoogte: die van de leerkracht en de IB’er.