LEERKRACHTEN
VAN ESSENTIEEL BELANG
De impact van de leerkracht
Wat de leerkracht in de klas doet is extreem belangrijk: zijn/haar invloed op de ontwikkeling van een kind is groot. Juist daarom is het van belang om de leerkracht goed uit te rusten met kennis en vaardigheden gericht op kinderen die extra aandacht verdienen. Hoe ga je om met kinderen in de klas die bijvoorbeeld last hebben van faalangst, ADHD, dyslexie, concentratieproblemen of autisme. Deze kinderen vragen immers om een andere benadering. Ook zij verdienen het best denkbare onderwijs. Doelgericht, zodat elk kind de juiste plek vindt in de maatschappij. Ook is het belangrijk dat leerkrachten worden gesteund door collega’s en experts zodat zij de optimale begeleiding kunnen geven.
“In samenhang aan de juiste knoppen draaien”
IJsselgroep verbindt de leerkracht(vaardigheden) met de onderwijssituatie en het gedrag van (individuele) leerlingen. Door nu in samenhang aan verschillende knoppen te gaan draaien, ontstaat er inzicht en resultaat. Hierdoor ontdekken wij samen welke combinaties van maatregelen elkaar versterken of juist contraproductief zijn. En kunt u de juiste dingen doen: onderwijs geven dat past bij elk kind.
“Als een kind overboord valt, moeten we ook naar de kwaliteit van het schip kijken.”
Leerkracht heeft oog voor talent
Het is duidelijk: kinderen leren en ontwikkelen (sneller en beter) als ze worden geraakt. En raken begint met anders kijken. Elk kind is uniek. Professionele leerkrachten hebben oog voor talenten en oog voor verschillen. Talenten glanzen door ze in te zetten en zichtbaar te maken. Leerkrachten die bij kinderen talenten en verschillen zien, benoemen en waarderen: daar draait het om. Ook bij kinderen die dachten dat ze helemaal geen talenten hadden. Talent ontdekken is extra belangrijk voor kinderen met een uitdaging op het gebied van gedrag en leren. Zij kunnen hun talenten immers inzetten om hun leerhindernis te overwinnen of leren hiermee om te gaan. Ook zij hebben een handvat waaraan ze kunnen worden vastgehouden bij het worstelen in de leerkuil.
Positief en doelgericht werken
In het verlengde hiervan is de volgende vraag relevant: wat betekent dit voor mijn manier van lesgeven? Hoe zorg ik ervoor dat kinderen die extra aandacht verdienen ook daadwerkelijk deze aandacht krijgen? En dit ook nog eens op een manier die aansluit op de specifieke behoeften en talenten van ieder kind. Hiervoor is verbinding tussen onderwijs en zorg keihard nodig: een verbinding tussen het onderwijskundig/didactisch vakmanschap en talenten van de leerkracht en de specifieke kennis met betrekking tot individuele leer- en gedragsproblemen. Zaken als klassenmanagement, instructievaardigheden en differentiatie/maatwerk vragen om een verbinding met kinderen die extra (individuele) aandacht nodig hebben op het gebied van leren en/of gedrag. De IJsselgroep ondersteunt leerkrachten bij het inzetten van talenten en het maken van keuzes. Vooral als het gaat om het inschatten van wat wel en niet effectief is in de omgang met kinderen.
“Sommige kinderen geef ik nu bewust op een andere manier instructies. En het mooie is: ik zag snel resultaat en de sfeer is verbeterd. Ik heb nu veel beter zicht op wat ik zelf kan bijdragen.”
Samen kijken = meer zien
Speciaal voor leerkrachten die met hun handelen beter willen aansluiten op kinderen met leer- en/of gedragsproblemen bieden wij duo-observaties aan.
Tijdens een klassenbezoek kijkt een onderwijskundig adviseur samen met een gedragswetenschapper naar wat er gebeurt in de klas. Beide personen zien andere dingen en dat maakt het interessant. Leerkrachten krijgen zicht op de positieve wisselwerking tussen onderwijskundige/ didactische interventies en de maatregelen op het gebied van individuele leer- en gedragsproblemen.
Onderwijs
- Hoe reageert de leerkracht op ‘moeilijk gedrag’ van kinderen die extra aandacht nodig hebben?
- Hoe is de lesopbouw en hoe is de differentiatie?
- Hoe is het klassenmanagement?
- Kan de klas efficiënter worden ingedeeld?
- Welke onderwijsbehoeften staan centraal?
- Welke talenten worden ingezet?
Zorg
- Hoe communiceer je met bijvoorbeeld een druk, angstig, dyslectisch, sociaal onhandig of boos kind?
- Wat is effectief als het gaat om instructie?
- Waarom vertoont een kind bepaald gedrag en hoe kun je dit versterken of afzwakken?
- Welk leerkrachtgedrag is in welke situatie wel en niet effectief?
- Welke onderwijsbehoeften hebben kinderen met een uitdaging op het gebied van leren en/of gedrag?
Meer kinderen aan boord en gelukkige leerkrachten
De grote meerwaarde van zicht op zowel onderwijs als zorg is dat klassen-management, het gebruik van de methoden en de leerkrachtvaardigheden veel beter op de individuele behoeften van kinderen zijn afgestemd. Het past beter. Onderwijskundige factoren en kindfactoren zijn veel meer verbonden. De combinatie van onderwijs en zorg levert succeservaringen op voor kinderen die dit juist zo nodig hebben. Ook leren zij zelf te kiezen en voelen zij zich prettiger in de klas. Ze horen erbij. Daarnaast ontstaat er minder frustratie en meer werkplezier bij leerkrachten. Hierdoor blijven gelukkig ook steeds meer leerkrachten aan boord.
“Ik vind het nu veel leuker op school, omdat ik gewoon meedoe in de klas. Vroeger zat ik veel meer aan een tafel apart.”